tinos project

σχεδιασμός ταυτότητας προϊόντος
2018

To tinos project είναι μια πρωτοβουλία για το σχεδιασμό συσκευασιών παραδοσιακών προϊόντων.

Βασική ιδέα ήταν η δημιουργία μιας σειράς προϊόντων που θα ενσωματώνουν στο σχεδιασμό τους αναφορές στη ταυτότητα του τόπου τους και στη διαδικασία παραγωγής. Θέλαμε όμως αυτό να γίνει περισσότερο σε επίπεδο γενικού σχήματος, παρά εικονογραφικά ή περιγραφικά. Η Τήνος επιλέχθηκε ως ένας τόπος που παρέχει, εκτός από τα συγκεκριμένα προϊόντα που πρωτογενώς παράγονται στο νησί, μια εκτεταμένη βάση αφορμών για αυτή τη δημιουργική διαδικασία.

Για το project σχεδιάστηκαν 5 προϊόντα.

ρακή τριπλής απόσταξης

Για το προϊόν της ρακής θέλαμε μια εντελώς νέα φιάλη. Μελετώντας την διαδικασία της απόσταξης σκεφτήκαμε να αποδόσουμε γλυπτικά την διαδικασία της μετατροπής της στερεάς ύλης (σταφύλια) σε αέρια μορφή και έπειτα σε υγρή. Αυτό μας οδήγησε στο σχεδιασμό της βάσης από bepulp (υλικό από ίνες ζαχαροκάλαμου) με τις διακυμάνσεις που συμβολίζουν την άνοδο  προς το διάφανο υλικό-περιέκτη του ποτού.

Σε αυτό τον εμφατικό σχεδιασμό θέλαμε μια απλή τυπογραφική απόδοση η οποία κρατήθηκε και στην υπόλοιπη σειρά των προϊόντων.

αγκινάρες σε ελαιόλαδο

Για το προϊόν αυτό, ακολουθήσαμε την βασική αρχή του συνδυσμού των δύο υλικών και των αποφάσεων για την όλη ταυτότητα. Έπειτα αποφασίσαμε να ενσωματώσουμε την μορφολογία του σχήματος της αγκινάρας στο καπάκι του δοχείου. Στο στάδιο του βιομηχανικού σχεδιασμού επίσης σκεφτήκαμε το στραγγιστή, μια ιδέα που θα κρατάει το ελαιόλαδο στο δοχείο, φέρνοντας το προϊόν στην επιφάνεια.

τυρί καλαθάκι

Για το τυρί η ιδέα ήταν η ίδια η διαδικασία παραγωγής του, στο παραδοσιακό καλαθάκι της Τήνου. Την φόρμα απ’το καλαθάκι την συνδυάσαμε με ένα ιδιαίτερο τύλιγμα με ριζόχαρτο το οποίο, εκτός από το ότι παραπέμπει σε όστρακο, δίνει μια αίσθηση καθαρότητας και τάξης. Οι επιλογές για τα υπόλοιπα μέρη του σχεδιασμού ακολούθησαν τις βασικές ιδέες της ταυτότητας.

αμυγδαλωτά

Οι βασικές επιλογές για τα αμυγδαλωτά Τήνου ήταν να έχουμε μια μικρή συσκευσία με αναφορές στο νησί και ταυτόχρονα να μπορεί σε συνδυασμό να σχηματίσει μια μεγαλύτερη συσκευασία -δώρου-. Τα υλικά που επιλέχθηκαν ήταν το bepulp και παχύ ριζόχαρτο.

χειροποίητα ζυμαρικά

Στα ζυμαρικά βασική ιδέα ήταν η δημιουργία ένος γεωμετρικού σχήματος απ’τις αναφορές του νησιού που πάνω του να παραπέμπει στον τρόπο παραγωγής των χειροποίητων ζυμαρικών. Έτσι αποτυπώσαμε στη συσκευασία τη ράβδο στεγνώματος των ζυμαρικών σε ανάγλυφο και το παράθυρο-κοπτικό στο σχήμα των κρεμασμένων ζυμαρικών.    

τυπογραφία

Για το έργο, σχεδιάσαμε μια νέα γραμματοσειρά με αρχική αναφορά στην αρχαϊκή γραφή αλλά και πολλά οπτικά ιδιώματα που προέκυψαν στην συνέχεια από το περιορισμό της γεωμετρίας του τριγώνου και άλλες τάσεις ή ανάγκες, όπως η αναγνωσιμότητα των αριθμών για τη χωρητικότητα στις συσκευασίες κ.α.  

awards_GDGE_design
awards_ebge_greek_design